Panel dyskusyjny grupy S1

Panel dyskusyjny grupy S1

#16 2009.07.26 10:08:28

Roentgen

Prezes

2128788
Call me!

Re: Regulamin

Dobra. Sprawę podatków zostawiam wam.
Zgadzam się na każde rozwiązanie pod warunkiem, że:
a) nie będę skarbnikiem
b) nie będę jedynym, który ma płacić podatki.
Resztę ustalcie sami.

#17 2009.07.26 10:10:50

Vito PL

Bankier

8820398

Do komentarza Ariakisa:

"Wysokie podatki mają jedną wadę - demotywują" - nie jeśli masz z tego zysk. Konto grupy rośnie - możesz wziąść pożyczkę z niej(mone z czasem nawet mniej oprocentowaną - to mógłby być dobry bonus dla aktywnych i zasłużonych członków grupy np0,3 godla dziennie)

"Podstawowym źródłem dochodu powinny być firmy - jeśli opodatkowane mają być zyski to przychylałbym się bardziej do pomysłu Thorgotha - 1g tygodniowo/firmę od właścicieli firm z lev 16+."
- zgadzam się że firmy powinny być podstawowym źródłem dochodów - dlaego aby zmotywować do tego zostawić jedynie głodowe racje w przypadku niechciejstwa prowadzenia firmy czyli tzw "dwukliku" (przykładowo zarabiasz w branży 7 zł - to podatek wynosi 6 zł dziennie *7 dni = pod koniec tygodnia płacisz 42 zł na konto S1)
Co do opodatkowania firm to się zgadzam - 1g tygodniowo - to około 0,142 dziennie)

"Pozostaje pytanie czy należy opodatkowywać osoby, które nie posiadają firmy lecz tylko nią zarządzają - w tym wypadku mamy podział zysku - 0,5 odprowadzane jest do właściciela, reszta pozostaje w rękach zarządcy - należy się zastanowić czy w takim wypadku należy całością opłaty obciążać właściciela, czy też podzielić - np po 0,5 od właściciela i managera lub 0,75 właściciel, 0,25 manager."
- rozumiem rozterkę... sam się zastanawiam. Chociaż - iloma firmami można naraz zarządzać - Railman ma dość przy 3. Mrufka - bodajże też 3 ciągnie. Kto prowadzi 4? a czy ktokolwiek efektywnie 5 prowadzi? - to jest praca, może jedna z najcięższych w całym erepublic. A dać kasę i niech sama na siebie zarobi już jest łatwiej (jak się najpierw ją zdobędzie za medale np)
Dlatego aby zachęcić do przedsiębiorczości proponuje nie obciążać managera bardziej - niech ma za swoją pracę. Za to kapitało-dawca niech zarabia 0,35 golda dziennie od 30 sztabek. Docelowo 0,5 golda dziennie ma iść i tak spowrotem do skarbca kiedy się grupa kapitałowo rozrośnie.

"Zarobków nie ma sensu opodatkowywać - poza osobami, które nie posiadają firmy/nie zarządzają - w tym wypadku należałoby pobierać jakąś minimalną opłatę." - sam przecież napisałeś że firmy powinny być podstawowym źródłem dochodu - i rzeczywiście nimi są realnie. Dlatego po co oszczędzać czy też promować "byczenie się" w "dwukliku" który oznacza że jest się na wakacjach - skoro wtedy pieniądze się dzielą pomiędzy konta użytkowników i czekają na inflację.
Ale - jeśli ta kasa cotygodniowo by spływała do centrali to usyskujemy sporo środków które można efektywnie zainwestować - wspomniane wcześniej 42 zł w ręku jednego człowieka to niewiele, kupi sobie kilka broni - ogólnie przejje albo będzie kisił przez 2 miechy zanim coś uzbiera. Ale jeśli wpadnie takich i trochę większych i trochę mniejszych datków kilka... to w 2 tygodnie mamy na kolejną firmę. która przynosi już sensowne dochody.

"Wartałoby też zrewidować osiągane zyski - jak się one kształtują w firmach manu (dla każdej gałęzi) oraz jak w np. land." - dodam jeszcze że jeszcze względem kraju - jeśli chodzi o przychody z kraju, ale to widać w "job market" - jeśli chodzi o prace - a jeśli chodzi o firmę to to sprawa jest managera - jak będą niskie to mało zarobi, jak wysokie to lepiej dla niego, podatek i tak jest stały dla niego 0,5 g dziennie.

"Nie można też zapominać, że inwestycja w firmę musi się zwrócić - zysk więc nie tylko musi być wykorzystywany do rozwoju gracza, opłat składkowych, ale również być formą zwrotu nakładów początkowych." - tak

"Koniec końców trzeba też przypominać ludziom aby prowadzili aktywną politykę zdobywania medali oraz zapraszania ludzi, co jest dosyć łatwą kasą, umożliwiającą pokrywanie składek w przypadku dekoniunktury." - zdecydowanie świetne źródło dochodu

"Obrotów na MM nie ma jak opodatkowywać, bo zwyczajnie cięzko jest je kontrolować - zwłaszcza, że nie każdy musi korzystać z usług Koniokrada." - dlatego proponuje opodatkować sztabki - 0,2 lub jak wolisz 0,142 g dziennie od każdych 30.
Koniokrad nie da rady przy pewnej kwocie - ale to on wie jakiej dopiero więc za bardzo bym na mm nie liczył.

Ps- generalnie zgadamy się w koncepcji - tylko szczegóły jeszcze trzeba uzgodnić.

Proponuje aby nie czekać do 16 lvl tylko wprowadzić podatki w ciągu np tygodnia od ich ustalenia i dla wszystkich.
I jeśli ustalone były by raz w tygodniu to mógłbym się zająć ich zliczaniem i pilnowaniem.

Ostatnio edytowany przez Vito PL (2009.07.26 10:53:32)

#18 2009.07.26 10:46:21

Roentgen

Prezes

2128788
Call me!

Pdoboba mi się bardzo rzeczowe podejście Vito, ale mam zastrzeżenia:

1. Nie wiem, czemu miałoby służyć obniżanie oprocentowania pożyczek. Taki podział na równych i równiejszych zupełnie mi się nie podoba. Poza tym im szybsza kumulacja kapitału, tym szybszy rozwój (nowe firmy będą powstawały wcześniej). Premiować menadżerów trzeba dając im dużo firm. Maksymalnie 4, bo więcej pociągnąć się nie da. Menadżerowie mogą wygrzebywać się z kredytów kupując własne firmy po jakimś czasie. W ten sposób docelowo każdy z menadżerów miałby cztery WŁASNE firmy i płacił od nich podatek (np. 1 golda tygodniowo, czyli w sumie 4 goldy tygodniowo). Pozostali (inwestorzy) budowaliby sieć swoich firm i oddawali je w zarządzanie. Znowu 1 gold od każdej podatku.

2. Kolejną rzeczą wartą rozważenia są depozyty. Gdyby Grupa S1 (główny fundusz) działała jak bank, czyli przyjmowała depozyty i wypłacała odsetki, to znowu wzrosłyby jego dochody. Koniokrada i drugiego operatora MM (potrzeba dwóch, bo ludzie mają urlopy/wakacje) wyłączylibyśmy z obracania prywatnymi pieniędzmi i zatrudnili do operacji na depozytach. Trzeba byłoby im ustalić jakąś pensję również. Pensja byłaby za prowadzenie depozytów i operacje MM. Nawet jeśli na MM nie da się zarobić kokosów, to i tak za pracę w "okienku" kasa się należy. Pensja taka stopniowo by rosła, bo moim celem jest, aby KAŻDY z członków Grupy S1 zarabiał docelowo ok. 4 goldów dziennie (minus podatek).

3. Pytanie jeszcze, czy chcemy mieć firmowego "tanka". Dla całej grupy dobrze byłoby, gdyby jeden gracz szybko dorobił się wysokiego stopnia. Marzy mi się grupowy Field Marshall. Żeby było jasne - to wcale nie muszę być ja. Dlatego proponuję, że rozpiszemy konkurs. Naszym tankiem zostanie ten, kto w ciągu miesiąca albo dwóch zaprosi najwięcej graczy i zabierze im premie. Oczywiście premie ma oddać do Grupy S1. Od tej pory będzie dotowany biletami/broniami/wellness boxami w miarę możliwości finansowych.

4. Warto także rozpatrzyć koncepcję tworzenia zapasów. Np. kupowania broni na zapas, biletów itp. Jest też możliwość spekulacji na towarach (nie tylko na walutach). Moim zdaniem, nie powinniśmy rezygnować z takiego źródła dochodu pochopnie.

Co wy na to?

#19 2009.07.26 11:39:10

Gallar

Skarbnik

1. Obniżanie oprocentowania kredytu jest słuszne, chodzi o to, by nawet przy wzięciu kredytu coś do kieszeni wpadło ;-p - obniżka może być minimalna.

2. Depozyty to dobry pomysł, wszystko będzie wymagało niezłego ogarnięcia się. Dlatego lepiej chyba, by na nie był osobny org. od tego, na który będą wpływały podatki.

3. Nie wiem czy to dobry pomysł. Tank musi mieć też wysoką siłę, dlatego wg. mnie lepiej robić zorganizowane ataki grupą, niż ładować w jednego gracza, który i tak nie będzie dorównywał ludziom o sile 15.

4. O zapasach już myślałem. Lepiej je gromadzić w firmach. Na stockach, bo tam jest nieograniczona ilość miejsca.

Mogę się zgłosić na skarbnika gr. S1. Obiecuję, że będę sumienny i będę wystawiał co tydzień raporty ;-)
[
Drugi skarbnik by się przydał do kontrolowania depozytu i pożyczek.

Rozdział jaki proponuję.
Grupa S1 - Skarbnik nr1 - zbieranie składek, dysponowanie funduszami na akcje, pilnowanie firm należących do grupy.
Bank S1 - Skarbnik nr2 - depozyty, MM, pożyczki, pensje dla Koniokrada i jego zastępcy - dostaje na nią od Grupy S1

A teraz do Vito PL, przepraszam, że wyskoczyłem ze swoją kandydaturą na skarbnika, skoro Ty się już zgłosiłeś, ale już poczyniłem tabelki i pewne przygotowania.

Mam pytanie, czy pełniąc funkcje skarbnika mogę grać na MM i być GM firm należących do grupy ? Jak tylko uda mi się zdobyć laptopa, to będę mógł to ogarnąć. ( Nie wiem jak zaawansowany MM, ale zarządzanie firmą nie sprawia mi najmniejszych problemów ;-) )

#20 2009.07.26 11:56:03

Vito PL

Bankier

8820398

Do posta Roentgena:
1. Racja, rozdawnictwo nie koniecznie potrzebne, i w miarę szybko myślę że wszyscy dojdą do zarządzania maksymalną dla nich do udźwignięcia liczbą firm, zatem nie widzę większej przyszłości w pożyczaniu pieniędzy ludziom z grupy (ograniczony rynek) za to jest spory rynkek np w plsce czy ameryce.

2. Dobre było by wyjść z finansami poza grupę. Oczywiście w momencie kiedy już mało kto chciałby się podjąć prowadzenia kolejnej firmy. Wtedy kapitał zarabiał by na siebie poza organizacją - a do obsługi tego - podbisywania i pilnowania kontraktów - potrzebni byli by ludzie.
Dobre miejsce na pozbycie się nadmiaru gotówki ( z zyskiem) w ten sposób dochody rosły by coraz szybciej (4 golda dziennie * 7,5[dni] = 30g 30g -> bank = +0,5 -> 4,5 golda * 6,66[dni] (bez skojarzeń) = 30g -> bank = 5g * 6 = 30 -> 5,5 * 5,45 = 30 ... 8 * 3,75 = 30 -> bank = +0,5 -> 8,5 *3,53 = 30)

Jak (może nie do końca) widać - po około 3-4 miesiącach ciągłego reinwestowania uzyskiwanego dochodu uzyskujemy dochody pasywne rzędu 30g dziennie... to już jest coś prawda?

Trochę nierealny scenariusz - bo oznaczało by że przy dojściu do takich zarobków - podpisanych zostało by ponad 80 umów pożyczkowych na jedną inwestującą w tens sposób osobę w przeciągu tych podanych 3-4 miesięcy.

ale już nie będę taki łapczywy - 15 golda dziennie by mi wystarczyło

3. Tak tak tak! - ładna wizytówka - i dodatkowo zarabia sporo kasy za medale z walki może nie tyle co się w niego ładuje ale jest ok. A za jakiś miesiąc myślę że organizacja będzie w stanie takiego jegomości finansować. - może WB to jeszcze ostrożnie, ale broń i bilety już na pewno.
(Do komentarza Gallara - nigdy nie dościgniemy tych co mają 15 siły - ale za 2 miesiące oni będą mieli 16 a nasz tan już około 12 - to się będzie zmniejszało, a prestiż jest i dopóki nie będzie nas kilkunastu tanków albo kilkudziesięciu człoków o sensownym skillu to na więcej niż prestiż liczyć nie możemy)

4. Póki co to wygląda na to że każdy działa na swoją rękę i zobywa doświadczenia sam, aby później przydać się grupie, sądzę że po wyczerpaniu dostępnych źródeł zarobku warto będzie wyspecjalizować kogoś i w tej niszy.

Do Gallara -
Ok - nie gniewam się. Pewnie będziesz lepszą do tego osobą.
Ostatecznie podjąć się obowiązków mógłbym dopiero kiedy będą one ustalone - na razie zgłaszam się że mogę zająć się częścią z nich.

Ostatnio edytowany przez Vito PL (2009.07.26 12:14:14)

#21 2009.07.26 12:29:45

Gallar

Skarbnik

Ostatnio edytowany przez Vito PL (Dzisiaj 14:14:14)

:-D

#22 2009.07.26 12:37:51

Nopek

Menadżer

Powiem tak , pomysł podatków ustalicie Wy , to wszystko brzmi sensownie. Co do tanka , nie warto poczekać na samoistny rozwój graczy? Z tego co widzę , większość z nas siłę ma na poziomie około 5. Myślę , że nie ma co się spieszyć z tworzeniem tanków , wiem , że to potrwa , ale początkowo mieliśmy być finansową grupą? Może jak się uzbiera na tym wspólnym funduszu trochę kasy i będzie ona rosła , to wtedy się pomyśli? Myślę , że warto dopiero wtedy wybrać. Przy okazji dowiemy się , kto celuje w karierę militarną , a kto nie ;].

#23 2009.07.26 12:40:01

Roentgen

Prezes

2128788
Call me!

Orga pt. S1 Bank zobowiązuję się sfinansować.
Vito PL do banku, Gallar do Funduszu. Albo odwrotnie.
Bank można uruchomić jeszcze przed ustaleniem regulaminu. Tym bardziej, że dałoby to "nowym" możliwość inwestowania małych kwot.
Jutro mogę otworzyć i dać wam hasła.

@Vito:
O wyczerpanie się chętnych do menadżerowania bym się nie martwił. Mamy teraz niespodziewaną klęskę urodzaju.

@Nopek:
Zgadzam się generalnie, ale z kolei ten grupowy "tank" to byłby świetny motywator, żeby nakłonić do zapraszania nowych graczy do eRepa.

#24 2009.07.26 15:06:51

Gallar

Skarbnik

Nie musisz go finansować. Sfinansuje się go ze składek ;-)

#25 2009.07.26 15:10:14

Vito PL

Bankier

8820398

Albo sfinansujesz go a dostaniesz zwrot z pierwszych składek.

Albo po administracyjenmu - zwrot dostaniesz w postaci zawiszenia składki do czasu spłacenia - joke

#26 2009.07.26 18:31:50

Roentgen

Prezes

2128788
Call me!

Wy tu macie z Gallarem jakąś sztamę widzę
Wszystko mi jedno, jak je dostanę z powrotem, ale dobrze by było, żebym jednak dostał. Bo w końcu zbankrutuję, jak tak będę dotował S1 cały czas. Jutro S1 Bank będzie. Wyślę wam obu hasła. Dogadujecie się sami.

#27 2009.07.26 18:41:39

Gallar

Skarbnik

Ja mam tylko małe ALE, mianowicie orgi finansowe, nie powinny posiadać firm. By można było wszystko co wpływa sprawdzić w donation list.

#28 2009.07.26 18:43:35

Nopek

Menadżer

No dlatego Roentgen napisał , że zakłada jutro .

#29 2009.07.26 18:51:00

Roentgen

Prezes

2128788
Call me!

Z tego co zrozumiałem GallarVito Bank ma być instytucją czysto finansową. Zatem istotnie nie powinien posiadać żadnych firm. Powinien zakładać kolejne orgi ewentualnie (w ramach inwestowania środków).
Proponuję oprocentowanie depozytów w wysokości 1% dziennie. Przy odsetkach w wysokości 0.5 golda przy inwestycji 30 golda (5 org, 20 firma, 5 na start) daje to odsetki od kredytu w wysokości 1.67%.
Różnica będzie zyskiem banku.
Proponuję ustalić od razu, że wybierać można wyłącznie co najmniej 15 golda po wcześniejszym uprzedzeniu. I, że odsetki naliczane są od kwoty depozytu zaokrąglonej w dół. Np. od inwestycji 4.5 golda, odsetki wyniosą 0.04. Aż się uzbiera 5, wtedy 0.05 golda.
To tylko moja sugestia.

#30 2009.07.26 19:01:35

Gallar

Skarbnik

Obydwie instytucje powinny być czysto finansowe.
Jedna to "Bank S1", druga może się nazywać po prostu "S1". Przejrzystość przede wszystkim. :-)
A gdy nagle "niewiadomoskąd" pojawią się jakieś pieniądze, albo co gorsza znikną, to mogłoby budzić podejrzenia. :-)

Stopka forum

RSS