Panel dyskusyjny grupy S1

Panel dyskusyjny grupy S1

#46 2009.07.26 21:16:32

Gallar

Skarbnik

Re: Regulamin

A kasa w banku i z podatków ? ;-p
Za zarządzanie firmami grupy będą pensje. I tyle. Takie moje zdanie.
Wszystkich, czyli też moje, dlatego o to dbam ;-)

#47 2009.07.26 21:19:27

Vito PL

Bankier

8820398

@Gallar
Tylko po co tak na prawdę zarządzać tymi firmami w ten sposób skoro członkowie sami w razie czego za pieniądze grupy będą więcej niż chętni po cenach produkcyjnych bądź z niewielkim narzutem sprzedać potrzebne materiały.

#48 2009.07.26 21:22:37

Gallar

Skarbnik

Hmm muszę się nad tym zastanowić.
Póki co niech podatki będą na takich wzorach. Może być ? Czemu chcę zostawić land z niższym podatkiem ? Bo trzeba więcej zainwestować. Ale to jest jeszcze do przemyślenia. Q firm też jest ważne, ale na początku możemy pominąć. Sądzę, że niewiele jest firm w grupie o q wyższym niż 1.

Co do wzoru, to niekoniecznie, bo pensje trzeba wyższe płacić, a produkt musi pozostać atrakcyjny, więc i cena nie może być za wysoka. Zwiększa się co prawda produktywność i obrót. Ale na to wpływ mają też pracownicy. Reformę finansów zrobimy po wyborach xP

#49 2009.07.26 21:25:51

Gallar

Skarbnik

Żeby mieć np. firmę broni q5, która będzie miała zawsze na składzie 40 giwer i nie będzie jej żal oddać tego za darmo grupie. Dopiero wszystko ponad te 40 będzie szło na sprzedaż.
Chyba, że ustalimy limity dla wszystkich.
Tylko co wtedy z produktami, których będziemy potrzebować, a nie będzie ich nikt produkował ?
Chyba, że zrobimy wtedy przetarg i damy niskooprocentowaną pożyczkę + zwolnienie z podatku na jakiś czas ( za tą jedną firmę )

#50 2009.07.26 21:30:36

Roentgen

Prezes

2128788
Call me!

Ja chciałbym tylko poprosić, żeby bank działał jak bank, a nie firma menadżerska.
Ma tylko pożyczać ludziom i wypłacać odsetki tym, którzy złożą lokaty. Lokaty może składać też Fundusz. Nie komplikujmy spraw niepotrzebnie

I, moim skromnym zdaniem, do spraw pensji możemy wrócić potem. Bo na razie nie wiemy nawet, jakie będą dochody.

#51 2009.07.26 21:37:57

Gallar

Skarbnik

No to właśnie powiedzieliśmy, do pensji wrócimy za dwa tygodnie :-)

Bank będzie działał jak bank. Nie będzie właścicielem firm, ani nic w tym stylu. Z tymi przetargami i zapasami, to było ad. regulaminu.
Przetarg można ogłaszać na zasadzie:
1. Zgłoszenie z uzasadnieniem do Skarbnika.
2. Skarbnik po zatwierdzeniu ( tak, tego nam potrzeba ! ), pisze do banku, że potrzeba takiej, a takiej kwoty na przetarg. ( połowa z podatków, połowa od banku )
3. Przetarg rozstrzygany jest przez wszystkich na zasadzie otwartego głosowania. Głos Banku i Skrabu liczy się podwójnie. W przetargu podane będą oprocentowanie na jakie weźmie dany gracz pożyczkę, ilość surowców jakie będzie trzymał na składzie i cena, za jaką je udostępni grupie. Wszystko musi być wypośrodkowane.

Ale to tak na boku ;-p

#52 2009.07.26 21:40:39

Vito PL

Bankier

8820398

Ok - póki co mam zastrzeżenia co do tego aby fundusz pożyczał na tych samych zasadach pieniądze bankowi co reszta członków.

Ponieważ w systemie nie ma jeszcze żadnych pieniędzy to obawiam się o jego stabilność.

Możne być system mieszany - 50% składki idącej do funduszu idzie do banku, a 50 % jest inwestowane wedle aktualnych potrzeb, w tym wpłata na depozyt do banku na zasadach identycznych do reszty członków.

#53 2009.07.26 21:47:35

Gallar

Skarbnik

Się o stabilność nie obawiaj. Oczywiste jest, że większość będzie inwestowana. Stałe ustalanie jest póki co bez sensu. Nie wiadomo jeszcze jakie będą wpływy. Cała kasa najprawdopodobniej na początku będzie szła do Banku - w ramach inwestycji. Ale mówię. Prawdopodobnie, bo trzeba jeszcze np oddać kasę Tobie za założenie orga. :-)
Tam jest kwestia tego, że kasa będzie wpłacana do Banku i to Bank będzie ją pożyczał. Po prostu nie będzie musiał szukać kwoty na np. q5 bronie, a tylko jej połowę. :-)
Chodzi o to, że bank musi zarobić, fundusz nie. Stąd ta połowa, pozwala ona na zmniejszenie orpcentowania, zmniejszająć minimalnie ( bądź wcale ) zyski baku ze środków, które ma powierzone.

Ostatnio edytowany przez Gallar (2009.07.26 21:49:36)

#54 2009.07.26 23:00:00

Vito PL

Bankier

8820398

podatek jest od posiadanych firm i od skilla

Uważam że jeszcze powinien być wprowadzony podatek od golda - samego w sobie - w postaci pożyczek, kapitału obracanego na MM oraz tego który kisi się na koncie

#55 2009.07.26 23:12:42

Chacel

Członek pośledni

Całkowicie zgadzam się z Ariakisem (aż sam się zdziwiłem )
Stała niewielka składka + cośtam dobrowolne, chyba że ta ściągnieta kasa by sie rozrastała i była po pewnym czasie zwracana spowrotem z zyskiem to jeszcze by przeszło.
Każda inna forma skończy na tym że się wypisuje z tego interesu (Ariak mnie namówił, rejestruje się i na dzień dobry widze sciąganie kasiory ;p ) kiepska motywacja do pozostania.

#56 2009.07.26 23:13:12

Roentgen

Prezes

2128788
Call me!

Zgłaszam VETO!
Dość już podatków.
Od posiadanych firm i od pensji (minimalny) - zgoda, ale żadnych nowych haraczów.
Bo zaraz od stopni wojskowych będziesz chciał, od gazet, od ilości friendsów na liście i liter w nicku!

#57 2009.07.26 23:37:13

Roentgen

Prezes

2128788
Call me!

@Ariakis:
Wysokość podatków nie była wymyślona przeze mnie. To że są faktycznie wysokie dla takich ludzi jak ja, uważam za sprawiedliwe. A 0.2 golda tygodniowo za pracę ze skillem 4 to raptem jedna pensja (14%). To nie jest wysoki podatek.

Fundusz powinien wpłacać pieniądze do banku, bo:
1) Zależy nam, żeby bank był jak najszybciej płynny i przynosił zyski. Zwracam uwagę, że bank musi mieć zapas środków, żeby móc sprawnie działać. Inaczej nie będzie w stanie inwestować. Pamiętajmy, że depozyty mogą być likwidowane w każdej chwili. Jak chcecie udzielać kredytów i mieć konta a vista?
2) Bank może pomnażać środki łatwiej i szybciej niż fundusz. Poza tym bank jest własnością funduszu, a nie odwrotnie. To bank będzie po pewnym czasie wypłacał dywidendy do funduszu. Pamiętajmy! Bank jest co prawda depozytowo-kredytowy, ale fundusz jest inwestycyjny! Oczywiście obie instytucje mogą inwestować w firmy, ale bank póki co ma łatwiej.
3) To przesunięcie środków ma charakter techniczny. Nikt tu nie będzie nikogo okradał. Jedna wspólna instytucja (Fundusz) daje kasę innej wspólnej instytucji (bankowi).  Nie ma się o co kłócić.

#58 2009.07.27 00:16:03

Roentgen

Prezes

2128788
Call me!

Zamiarem Vito było, jak sądzę, żeby fundusz tworzył firmy wyłącznie dla członków grupy, a bank działał (za jakiś czas) również na zewnątrz. Fundusz stanowi skarbiec grupy. Nie umiem odpowiedzieć na pytanie, ile powinien inwestować, a ile rozdawać. To się ustali, jak będzie co rozdawać. Niech to na razie zacznie działać. Zawsze można coś potem zmienić. Nie mnóżmy zastrzeżeń na tym etapie, bo to nigdy nie ruszy. Każdy będzie zbierał wyłącznie sobie, a jak wiemy pojedynczo w eRepie nic nie zdziałamy. No i w końcu, do cholery, członkostwo w S1 jest DOBROWOLNE!

Za wysokość podatków nie odpowiadam i głosu w tej sprawie nie zamierzam już zabierać.

#59 2009.07.27 06:53:05

Gallar

Skarbnik

To ja się wypowiem.
Składka na dzień dzisiejszy jest płacona od wszystkich trzech rzeczy. Wiem, że wygląda dosyć dziwnie, dlatego też zostanie to wszystko w najbliższym czasie wyważone. Ja też jestem za zmniejszeniem tak ilości jak i wysokości podatków.

Teraz odpowiedź na Twoje pytanie.
Na co kasa z funduszu S1.
Kasa w całości jest własnością funduszu. Organizowane za nią będą wszystkie akcje - jeśli jej wystarczy, to w całości pokrywał będzie je fundusz.
Akcja wojskowa - zakup biletów, broni ( wedle rangi )
Akcja pTO - zakup biletów
Akcja charytatywna - zakup tego, co ma być w niej rozdane
Rozumiem, że brak celów statutowych mierzi, dlatego też powinniśmy zająć się teraz drugą stroną medalu i po składkach - wkładzie - powinniśmy się zastanowić co ( prócz kredytu ) w zamian uzyskamy.

#60 2009.07.27 07:02:32

Vito PL

Bankier

8820398

I. Podatki na Fundusz Grupy S1

1. Wysokość - jest sumą podanego poniżej wzoru (Gallar napisz aby poprawić jeśli coś się zmieniło to zrobię edit)

Gallar napisał:

1 gold/tydzień * firma manu
0.9 gold/tydzień * firma land
0.2 gold/tydzień * (skill - 2) - jeśli < 0, to nie płaci. Skill zaokrąglamy do jedności.
Jeśli ktoś posiada udziały - tak jak ja - to płaci % jaki posiada.

2. Cel - podatki są zbierane do funduszu dla utworzenia kapitału grupy S1. Kapitał ten może być:
a) inwestowany
b) wykorzystywany w celu wzmocnienia pozycji politycznej/militarnej grupy
c) oddany członkom grupy w postaci doraźnej pomocy (np zakup biletów, broni, giftów, Wellnes Boxów etc.)

- właśnie tego typu działanie grupowe daje nam przewagę na rynku eRepublic

II. Bank

1. Umożliwienie każdemu członkowi zarabianie za pomocą pasywnych środków dochodu - uzyskuje 1% od wpłaconego kapitału dziennie.
2. Umożliwia założenie własnej firmy bez konieczności szukania środków na to.

- obie formy działalności są zyskowne i wygodne dla członków grupy. Umożliwiają kumulację małych rozproszonych sum w większą która daje możliwość założenia/upgrade'u firmy.

III. Interakcja
- podatki umożliwiają szybszą możliwość zaciągnięcia kredytu czyli rozwoju szczególnie tych członków którzy vegetują na pracy jedynie.

Ps temat robi się długi - proponuje zrobić oddzielny na dyskusję o podatkach

Stopka forum

RSS