Panel dyskusyjny grupy S1
Skarbnik
Stwórz w dziale gospodarka i finanse temat.
Bank ( data ) i wewnątrz zapisuj - wedle własnego schematu ( nie chcę Ci nic narzucać ;-) )
I co tydzień kolejny temat z bilansem.
Ja będę robił to samo, tylko zamiast bank będzie S1 ( data ) :-)
Pozwoli to utrzymać przejrzystość i porządek.
Prośby o pożyczkę itd. mogą wpisywać w temacie z danego tygodnia.
Tak samo prośbę o przesunięcie podatku, czy cuś.
Prosiłbym też o uzupełnienie danych o członkach, bo z nich będę brał dane do podatków.
Będzie przyklejona lista, kto ile powinien wpłacać. Jeśli kogoś tam nie ma, nie będzie odprowadzał podatków, ale nie będzie też mógł korzystać z przywilejów członkowskich. - Taka moja idea.
Skarbnik
Umknęło Ci. Od samego początku miałem na myśli dwa orgi :-)
Możemy obydwa założyć ze składek. Po prostu kasa zostanie zwrócona.
Mam niezarejestrowanego w erepie maila. Prześlij mi kasę na orga, to stworzę go teraz i zrobię listę podatkową.
Do rana wszystko będzie wyklarowane. Proponuję niedzielę na zdawanie raportów, czyli sobota na płacenie składek. Z jednym wyjątkiem - ten tydzień. Kiedy płacimy składkę za tydzień obecny ( 20 -26 ) w poniedziałek, po to, by móc stworzyć podwaliny systemu, a kolejna składka w sobotę 1. sierpnia.
EDIT:
Jak nie masz pięć golda, to możemy zrobić zrzutę - odliczy się od podatków. Ja mogę dać 1 golda ( tyle posiadam ), ewentualnie ja mogę pożyczyć od znajomej na jeden dzień.
Ostatnio edytowany przez Gallar (2009.07.26 19:23:04)
Skarbnik
Dobrze rozumiesz + jeszcze MM.
Skarbnik
Moja propozycja podatku:
1 gold/tydzień * firma manu
0.9 gold/tydzień * firma land
0.2 gold/tydzień * (skill - 2) - jeśli < 0, to nie płaci. Skill zaokrąglamy do jedności.
Jeśli ktoś posiada udziały - tak jak ja - to płaci % jaki posiada.
Dane będą w odpowiednim temacie, który stworzę i będą uzupełniane na bieżąco przez członków. Przy każdej zmianie wysyłacie mi PM w grze, a ja sobie to już pozmieniam. :-)
Co do akcji na MM, to już z Bankiem trzeba ustalać. Taka była propozycja, może jak będzie zastój na rynku kredytowym, jest to opcja na wyrobienie chociaż części normy.
Vito, zrób sobie wzór umowy ( po angielsku ), którą będzie bank zawierał z graczami na forum gry. W razie nie spłacenia - BAN ;-)
Ostatnio edytowany przez Gallar (2009.07.26 20:52:34)
Ariakis, ustaliliśmy wcześniej, że bank będzie działa jak... bank.
Oprocentowanie depozytów będzie stałe. Pożyczek stałe.
Operacje na MM są pomocnicze. Zyski bank będzie dzielił pomiędzy bankiera (coś musi zarabiać) oraz Fundusz Grupy. Resztę będzie reinwestował.
Skarbnik
Ja proponuję póki co działania charytatywne. Ja osobiście rezygnuję z wynagrodzenia przez najbliższe dwa tygodnie. Chcę opanować sytuację i zobaczyć na jakie pensje możemy sobie pozwolić. Nie kasa jest najważniejsza ;-)
EDIT:
To daj linka, niech chłopak nie szuka. :-P
Ostatnio edytowany przez Gallar (2009.07.26 20:55:39)
Skarbnik
Ja mam jeszcze pytanie.
Jak wygląda stan firm, które są własnością grupy.
Istnieją jakieś ?
Jeśli nie, to trzeba zacząć zakładać. Zysk w całości będzie szedł dla grupy :-)
Czytam ;-p
Nie martw się <głaszcze>
Ostatnio edytowany przez Gallar (2009.07.26 21:02:22)
Propozycja Gallara jest słuszna. Choć czuję niedosyt. Nie wiem czy jest miejsce tutaj na taki radykalizm jaki proponuje
Prezentuje stanowisko że im mniej człowiek przejje - tym bogatszy będzie - a jak będzie już bardzo bogaty to stać go będzie na najlepsze sprzęty i fundowanie całym armiom uzbrojenia.
Dlatego jestem za podatkami (około) 80% - tymi od pracy.
Ale jak wspomniałem - prezentuje skrajne stanowisko
@Gallar
Tak - o pensjach pogadamy jak będzie bardziej klarwona sytuacja - czyli na razie "Pro Publico Bono"
A w sprawie umowy - to wygląda na to że na razie głównymi odbiorcami pożyczek będą nasi członkowie - więc myślę że mogę się tym zająć w przeciągu nadchodzącego tygodnia.
Ej no - przecież wiem gdzie to jest!
Ostatnio edytowany przez Vito PL (2009.07.26 21:06:34)
Skarbnik
Nie musi człowiek jeść - Wojna jest, w szpitalu się podleczy ;-p
Chodzi o to, by jak najszybciej uzbierał jak największą ilość kasy. Resztę weźmie z Banku i stworzy firmę.
Mam pytanie do Ariakisa - czy q firmy ma duży wpływ na przychody firmy ? Czy uzależniać od tego wpłaty ?
Roentgen, na jutro zrobię wzór jaki trzeba będzie wypełnić - Kartę składkową - wstawię ją przed południem ( przynajmniej mam taką nadzieję ) - i dobrze by było, żeby wszyscy wiedzieli, że jest coś takiego do wypełnienia. Np. do 16. i od 16. do 9. zbieranie składek i we wtorek w południe przedstawiłbym raport.
Taki plan na pierwszą składkę. Kolejne będą w soboty, bo to wolniejszy dzień dla was. ( dla mnie nie, bo kobieta cały czas w domu xP )
EDIT:
No ja mam firmę w land, ale moja kolej managerowania dopiero nadejdzie, stąd moje wątpliwości :-P
Dywidendy jeszcze nie wyciągałem ani razu. ;-p
Póki co tylko dopłacałem, bo była dekoniunktura i trzeba było wykupić dwie licencje ( wojna ^^" )
Ostatnio edytowany przez Gallar (2009.07.26 21:12:21)
Właśnie - nie ma żadnych firm stricte grupy S1 - wszystkie są prywatne.
I uważam że być nie powinn.
Grupa S1 powinna być grupą kapitałową - czyli daje ludziom pieniądze na zarabianie za pomocą firm i uzyskuje w efekcie ostatecznym więcej pieniędzy.
Bo kto niby miałby się tymi firmami zajmować.
Wspólne znaczy niczyje - czy tak nie działa umysł kapitality - który reprezentuje - mam nadzieje - każdy z członków grupy?
@Ariakis
Racja - tak to będzie wyglądało - tyle że raczej w rozliczeniu tygodniowym. - w sobote wypłaty/kapitalizacja odsetek. A wypłaty w przeciągu 24 godzin myślę że nie będzie problemu.
Myślę o tym aby nie robić np kont indywitualnych w topicach oddzielnych dla graczy. (tylko jeszcze kwestia prywatności - czy to był by problem dla członków grupy?)
Ostatnio edytowany przez Vito PL (2009.07.26 21:17:44)